Aronia czarnoowocowa


Idź do treści

Witamy na stronie poświęconej całkowicie ekologicznej uprawie i produkcji soku z aronii.

Aronia – dar natury dla zdrowia i urody.

Warto bliżej poznać aronię. Krzew odkryto około 300 lat temu na terenie dzisiejszej Kanady i Stanów Zjednoczonych. W XIX w. pojawiła się w Rosji jako okaz w ogrodach botanicznych. Walory zdrowotne owoców aronii odkryto w środkowej Azji, a później w północno-wschodniej Rosji i tam zakładano pierwsze plantacje. Dziś roślina uprawiana jest w wielu krajach. Co ciekawe, Polska jest tu światowym potentatem. W 2003r. nasi plantatorzy wyprodukowali 15 tys. ton owoców. Soki, koncentraty i mrożonki z aronii eksportujemy do krajów Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych. Wielbicielami aronii są przede wszystkim Niemcy, Skandynawowie i Austriacy.





W prasie ukazało się w ostatnim czasie dużo artykułów na temat prozdrowotnych wartości aronii i jej przetworów (w tym soków i nektarów). Informacje na temat naszych soków i nektarów prezentowane były wielokrotnie w przekazach telewizyjnych i audycjach radiowych. Więcej informacji i prezentacja wspomnianych wydarzeń w zakładce: „Materiały do pobrania”.





W nawiązaniu do apelu Pani prof. Iwony Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, podkreślającego szerokie zalety wpływu na zdrowie ludzkie owoców aronii, szczególnie w zakresie działania antyoksydacyjnego, pomagającego w leczeniu choroby popromiennej, zwracamy się z prośbą o zainteresowanie sprawą właściwych organów władz państwowych, zajmujących się współpracą z odpowiednimi organami w Japonii.

Członkowie Augustowsko – Podlaskiego Stowarzyszenia Eko – Rolników są producentami aronii, jak również posiadają obecnie aronię w postaci soków, nektarów oraz w formie mrożonej. Wyżej wymienione produkty posiadają certyfikaty ekologiczne.

Pozytywne aspekty wspomnianej pomocy przyczynią się do wzrostu wiedzy o dobroczynnym wpływie spożywania aronii i jej przetworów na zdrowie ludzi w Polsce i na świecie.

Będziemy wdzięczni za zainteresowanie się wyżej wymienioną problematyką. Więcej informacji dotyczących wspomnianych zagadnień znajduje się na stronie internetowej Pani prof. Iwony Wawer www.naukadlazdrowia.pl


Z poważaniem

Prezes:

Andrzej Chilicki





Polska może pomóc Japończykom


Z przerażeniem i współczuciem obserwowaliśmy obrazy po trzęsieniu ziemi i tsunami w Japonii. Poważnym problemem staje się też wzrost skażenia izotopami promieniotwórczymi w okolicy Fukushimy. Przyroda poradzi sobie ze skażeniami, co pokazał przykład Czarnobyla, choć strefa buforowa nadal nie nadaje się do zamieszkania. Ale co mogą zrobić ludzie narażeni na niewielkie dawki promieniowania? Wiadomo, że uszkodzeniom popromiennym towarzyszy powstawanie kaskady wolnych rodników i to one właśnie działają niszcząco na komórki. A więc, w ochronie powinny być skuteczne antyoksydanty, takich związków musi być szczególnie dużo w diecie. Unikalnym owocem, o najwyższym stężeniu polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym jest aronia. Ekstrakt antocyjanów aroniowych był szeroko badany przez specjalistów z Wojskowej Akademii Medycznej w Łodzi (obecnie Uniwersytet Medyczny) oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jest skutecznym radioprotektorem, pomaga w leczeniu choroby popromiennej, na co istnieje bogata dokumentacja naukowa.

Polska jest potentatem w uprawie aronii, zbieramy jej powyżej 40 tys. ton, są tu największe na świecie plantacje. Przetwory aroniowe, koncentrat soku z aronii, a zwłaszcza suchy ekstrakt antocyjanów aroniowych (w kapsułkach) mogłyby pomóc Japończykom w zachowaniu zdrowia w tej trudnej sytuacji. Polski rząd i firmy przetwarzające aronię powinny w ten właśnie sposób im pomóc. Apeluję: nie wysyłajmy tam koców, ale prawdziwy skarb i dar natury – aronię.



Prof. Iwona Wawer, Warszawski Uniwersytet Medyczny




Załącznik:
Apel - Polska może pomóc Japończykom


Powrót do treści | Wróć do menu głównego